Friday in my Kitchen – Szynka z warzywami z wolnowara

Witajcie!

Dziś piątek, wiec czas na przepis. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na danie obiadowe. A to głównie dzięki temu, że w końcu kupiliśmy urządzenie, o którym marzyłam już od jakiegoś czasu. Jest to wolnowar. Wybrałam ten firmy Crockpot i jestem nim absolutnie zachwycona.

Wolnowar pozwala na przyrządzanie posiłków w niskich temperaturach, przez dłuższą ilość czasu. Dzięki takiemu procesowi gotowania produkty nie tracą swoich właściwości, mięso nie jest twarde i przesuszone, warzywa nie są rozgotowane i zachowują pełnię smaku (więcej możecie dowiedzieć się tutaj). Urządzenie składa się z części grzewczej, zasilanej prądem, misy ceramicznej oraz pokrywki. Misa mojego crockpota ma pojemność 5,7l i dzięki temu mogę za jednym zamachem przygotować kilku składnikowe danie dla całej rodziny, nawet na kilka dni.

Do pierwszej potrawy podeszłam bardzo ambitnie. Kupiłam szynkę wieprzową i postanowiłam zrobić ją z ziemniakami i marchewką, dodając do wszystkiego ugotowaną fasolkę.

Szynka z warzywami z wolnowara

Składniki:

  • szynka wieprzowa
  • marchewka
  • ziemniaki (ja wybrałam odmianę z czerwoną skórką)
  • fasolka
  • oliwa
  • musztarda
  • sól, pieprz, przyprawy (ja użyłam mieszanki ziół o nazwie Toskania)

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy ze skórki, a fasolce odcinamy końcówki. Następnie wszystko kroimy na kawałki. Mięso kroimy w plastry grubości ok. 2cm, wkładamy do miski, polewamy oliwą i dodajemy przyprawy, odstawiamy na parę minut.

Na dno misy wolnowara wykładamy warzywa, również polewamy je oliwą i przyprawiamy oraz mieszamy. Na warzywach układamy plastry mięsa, które następnie smarujemy dość grubo musztardą. Przykrywamy misę pokrywką, włączamy wolnowar na ustawienie „high” i zadajemy czas 4 godziny. Po ok. 3 godzinach unosimy pokrywkę i przekładamy i obracamy trochę mięso, aby upiekło się równomiernie.

Po upłynięciu 4 godzin wolnowar przełączył się automatycznie w tryb podgrzewania potrawy. W czasie pieczenia miałam ugotować fasolkę, ale niestety o niej zapomniałam. Dlatego na talerzu wylądowało tylko danie z crockpota.

Mięso upiekło się idealnie, jest soczyste i miękkie, a warzywa dogotowane, nie rozpadają się i zachowały pełnię smaku.

I całość już na talerzu:

Smacznego!

Ewa

 

2 thoughts on “Friday in my Kitchen – Szynka z warzywami z wolnowara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *