Witajcie,
Od jakiegoś czasu chodziło za mną coś słodkiego, koniecznie czekoladowego. Chciałam, żeby było w miarę zdrowe, abym mogła sobie w niewielkim stopniu pozwolić na tę przyjemność. Stanęło na brownie z fasoli.
Przepisów na to ciasto jest wiele, różnią się głównie dodatkami i proporcją składników. Ja zapraszam Was na moją wersję brownie.
Brownie z fasoli
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 dojrzały banan
2 jajka
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione dodatki – orzechy, rodzynki, żurawina, pestki itp.
Fasolę płuczemy na sitku i odsączamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i blendujemy na gładką masę. Wyjmujemy nóż, wsypujemy ulubione dodatki i mieszamy łyżką. Całość wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto możemy jeść takie, jakie jest, jak tylko ostygnie, albo możemy przygotować dodatkowo polewę. W tym celu w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy (2 łyżki), dodajemy do niego syrop klonowy (2 łyżki) i kakao (1 łyżka). Wszystko razem mieszamy i polewamy ciasto.
Smacznego!